SouthamptonSouthampton

The Saints från Southampton, Hampshire har länge varit en av Englands absolut mest framgångsrika talangfabriker. Med endast en FA-cuptitel 1976 längtar fansen från södra England efter en ny titel. 2015/16 hamnade man på en sjätteplats vilket också är lagets bästa placering sedan återkomsten i Premier League 2012/13. Förra säsongen var det stabilt bakåt men offensivt hittade man inte rytmen och till slut blev det en åttonde plats i tabellen. Tränaren Mauricio Pellegrino är ny inför säsongen och kommer närmast från en säsong i Alavés där han förde den spanska klubben till final i Spanska Cupen.

 

Snabbfakta

 

Stadium (kapacitet): St Mary’s Stadium (32,505)

Stad: Southampton

Grundad: 1885

Position förra säsongen: 8:a

Manager: Mauricio Pellegrino

 

Övergångar

 

Övergångar in:

Jan Bednarek – Lech Poznan

 

Övergångar ut:

Jason McCarthy – Barnsley

Jay Rodriguez – West Bromwich Albion

Harrison Reed - Norwich (Lån)

Cuco Martina - Everton

 

 

Säsongen 2016/17

Med den nye tränaren Claude Puel var det svårt att veta vart man hade Southampton. Ronald Koeman som gjort det bra i klubben hade gått över till ligarivalen Everton och inför säsongen tappade man stjärnor som Victor Wanyama och Sadio Mané till Tottenham respektive Liverpool. Under ny ledning fick laget en ganska tuff start utan segrar de fyra första omgångarna. Därefter gick det bättre och man gick fem raka matcher utan att förlora. När julafton ankommit och det tuffa spelschemat började fick Southampton det väldigt tufft. Från den 28e december tills 11e februari tog laget bara poäng i en match av sju. När värmen började komma steg Southamptons form och efter en hyfsad vår slutade man till slut på en åttonde plats men med hela 15 poäng upp till Everton på sjunde plats.    

I Europa League hade man inte riktigt marginalerna med sig. Southampton lyckades skrapa ihop 8 poäng precis som tvåan Hapoel Be’er Sheva från Israel. Trots bättre målskillnad hade Israelerna övertaget i inbördes möten och avancerade därför vidare till slutspelet medan Europaäventyret var över för The Saints. I ligacupen gick det däremot väldigt bra och efter att ha slagit ut både Arsenal och Liverpool väntade final på Wembley mot Manchester United. Southampton hämtade upp ett 2-0 underläge men en viss Zlatan Ibrahimovic ville annat och sänkte titeldrömmarna med en nick i slutminuterna.

 

Förväntningar inför säsongen 2017/18

Det är väl inga superförväntningar på Southampton inför kommande säsong. Laget har de senaste åren sålt stjärnor som Luke Shaw, Adam Lallana, Gareth Bale, Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain och Morgan Schneiderlin. När det är så svårt att behålla sina bästa spelare är det orimligt att slåss om topplaceringarna. Men Southampton har varit ett stabilt lag på övre halvan trots alla spelartapp och fansen hoppas att man kan nå Europa League som man gjorde inför förra säsongen.

 

Sommarens transferfönster

Southampton har haft svårt att behålla sina största stjärnor och denna sommaren är det många som skriker efter Virgil van Dijk. Den holländska mittbacken har gjort stor succé och Liverpool var beredda att lägga världsrekordbud för hans signatur men det slutade inte i någon transfer. Det är väl dock ingen superskräll om holländaren lämnar för en större klubb i sommar. Inför säsongen har man värvat den polska mittbackstalangen Jan Bednarek. 21-åringen kommer närmast från Lech Poznan och har skrivit ett kontrakt över fem år. Om man tappar sin kapten i form av Virgil Van Dijk har man därför en ersättare klar redan. Laget skulle behöva få in en målskytt som gör plus 15 mål per säsong. The saints gjorde endast 41 mål, vilket var minst av alla lag förra säsongen förutom de fyra lagen som kom sist i tabellen. Lagets bäste målskytt var Nathan Redmond som stod för 7 mål i ligaspelet.   

 

Hur slutar det?

Det kommer förmodligen inte bli någon säsong som går till historieböckerna för The Saints. Truppen är visserligen fylld med talanger och defensiven satt förra säsongen ganska bra. Laget hade inte bredden ifjol för att klara både Europaspel och Premier League. I år kan man fokusera enbart på ligan och de inhemska cuperna så om laget inte tappar för många spelare i sommarfönstret finns det möjlighet att slåss om Europaplatserna bakom topplagen.

 

 

Officiella Klubbsidor

https://southamptonfc.com/

https://twitter.com/SouthamptonFC

https://www.instagram.com/southamptonfc

https://www.facebook.com/southamptonfc/