Handbolls-VM 2023 avgörs på svensk mark och det svenska handbollslandslaget har öppnat turneringen starkt. Sett till historien är det ingen överraskning. Under 2000-talet har värdnationen stått som världsmästare mer än hälften av gångerna. Sedan 2007 är trenden ännu starkare: 63% av värdnationerna har vunnit VM.
- Det är en signifikant fördel att arrangera världsmästerskapet i handboll, speciellt när man jämför med VM i fotbollen och ishockey, säger experten Leopold Neurath.
Handbolls-VM avgörs till en början i både Polen och Sverige, men när det är dags för medaljmatcher riktas alla blickar mot Stockholm. Det svenska handbollslandslaget spelar alla sina matcher på svensk mark, och att Sverige står som värdnation är historiskt sett en stor fördel.
Under 2000-talet har det spelats totalt elva världsmästerskap i handboll på herrsidan. 2001 vann värdnationen Frankrike guld och sedan dess är trenden tydlig. Hemmaplansfördelen är väldigt stor. Sex av elva gånger har värdnationen vunnit VM-guld. Det innebär att värdnationerna vid 55% av tillfällena blivit världsmästare under 2000-talet.
Dessutom ser utvecklingen ut att gå i en riktning som stärker den här trenden ytterligare. Sedan 2007 har fem av åtta världsmästare också varit värdnationer. Närmare två tredjedelar, eller 63% av gångerna, går värdnationen hela vägen.
- Det kan såklart bero på många olika saker, men att hemmaplansfördelen väger tungt i handbollen går inte att bortse från. Statistiken talar sitt tydliga språk. Sverige måste ses som en av favoriterna, säger experten Leopold Neurath.
Hemmaplansfördelen i Handboll klart större än andra sporter
Statistiken i sig är anmärkningsvärd, men blir ännu mer slående i jämförelse med andra stora lagsporter. Exempelvis har ingen värdnation i fotboll vunnit VM-guld under 2000-talet. Inte ens om man lägger till samtliga EM-turneringar går det att hitta en värdnation som gått hela vägen. 2013 vann Tre Kronor VM-guld i ishockey och 2022 stod Finland som världsmästare. Det är de enda två gångerna under 2000-talet som en värdnation vunnit ett VM-guld i ishockey. Anmärkningsvärt är att det har spelats totalt 22 världsmästerskap under den tiden.
- Handbollspubliken och handbollslandslaget själva har lyckats med något som knappt verkar möjligt inom andra lagsporter. Den här statistiken gör det oerhört intressant att höra vilka länder som får arrangera handbollsmästerskapen framöver, fortsätter Leopold Neurath.
Historien talar för Sverige - men inte oddsen
Enligt oddsen är det däremot inte Sverige som är favoriter till att vinna VM-guldet. I skrivande stund är oddset lägst på grannlandet Danmark, som visserligen haft ett stort publikstöd i Malmö under sina tre första matcher. Men de avgörande matcherna kommer att spelas längre norrut.
Faktum är att Sverige inte ens är andrahandsfavoriter sett till spelbolagens odds. Frankrike gäller som huvudsaklig utmanare till Danmark, med Sverige först på tredjeplatsen vad gäller sannolikheten att vinna VM-guld enligt oddsen.
- Givet den historik som finns är 5,50 gånger insatsen på att Sverige vinner ett VM-guld väldigt bra. Sedan VM 2001 har värdnationerna alltså vunnit guldet mer än hälften av gångerna. Dessutom är Sverige regerande Europamästare, avslutar Leopold Neurath.
Slutspelet inleds den 25 januari, med semifinaler i Gdansk och Stockholm den 27 januari. Två dagar senare, den 29 januari, avgörs både bronsmatchen och finalen i Stockholm. Det återstår att se om Sverige blir den sjunde värdnationen under 2000-talet att också vinna VM-guld i handboll på herrsidan. Senast Sverige stod som värdland, 2011, blev det förlust i bronsmatchen mot Spanien.