Efter ett intensivt gruppspel är det nu dags för åttondelsfinaler och frågan är om det inte är den hetaste av alla som inleder slutspelet? Frankrike mot Argentina innebär en otrolig match mellan två giganter där vinnaren mycket väl kan spela VM-final. Avspark är 16.00 på Kazan Arena och hela fotbollsvärlden följer detta stormöte som inleder åttondelsfinalerna!

Förutom historien och stjärnstatusen har båda lagen en mindre smickrande gemensam nämnare. Varken Frankrike eller Argentina har imponerat under detta VM! Visst vann Frankrike sin grupp på sju poäng, men det satt långt inne mot Australien och Peru och mot Danmark blev det kryss i VM:s kanske tråkigaste match hittills.

Argentina nära fiasko

Argentina inledde detta VM med att spela 1-1 mot Island. Laget såg trubbigt ut och inte ens Lionel Messi imponerade. Det pratades direkt om splittringar mellan tränare Sampaoli och övriga spelartruppen. Efter 0-3 mot Kroatien var krisen ett faktum. Argentina hade inte en chans mot ett Kroatien som visserligen imponerade, men Argentina bjöd inte upp till dans för fem öre.

Inför sista omgången mot Nigeria var Argentina piskade att vinna för att ta sig vidare. Lionel Messi fick äntligen göra mål och satte in 1-0 redan efter 14 minuter. Nigeria, som var vidare på kryss, kvitterade tidigt i andra halvlek efter ett straffmål av Victor Moses. I detta skede var sydamerikanerna utslagna. Trots press hade Argentina svårt att komma till heta lägen och var nära att åka på en straff emot sig, men VAR räddade laget den gången. I den 86:e minuten kom till slut segermålet efter att Manchester Uniteds Marcos Rojo smällt in bollen och därmed av Argentina vidare till åttondelsfinal mot EM-tvåan från 2016 Frankrike.

Frankrike borde vara fräschare

Efter att i princip redan ha säkrat gruppsegern inför matchen mot Danmark räckte det med oavgjort för att vinna gruppen. När danskarna också var nöjda med oavgjort blev det en otroligt tråkig och händelsefattig match. Didier Deschamps valde att vila en del stjärnspelare och stora delar av startelvan. Detta kombinerat med att laget har haft en dag mer att vila på än Argentina, borde innebära att Frankrike är något fräschare.

Argentina måste ha känt en rejäl lättnad när Marcos Rojo sköt in 2-1 i slutet. Hade det målet inte dykt upp hade Argentina varit utslagna ur VM redan i gruppspelet. Enligt spelbolagen kommer det dock bli respass i åttondelsfinalen då Frankrike är favoriter. Dock ligger oddsen runt 2,40 på Frankrike så det är en extremt svårtippad match som väntar. Kanske den mest ovissa av alla åttondelsfinaler?!

Där har Frankrike stor fördel!

Inför turneringen lyfte vi ett frågetecken kring Javier Mascherano. Den viktiga balansrollen på det centrala mittfältet är hans i landslaget men den forne storspelaren är inte vad han en gång varit. Idag är Mascherano alldeles för långsam och även om han är viktig med sin rutin, är han långt ifrån den spelare han var i Barcelona. Till vardags spelar han i Hebei China Fortune FC och även om cashen är bra i Kina är nivån inte densamma som lönekuverten. Hans partner på det centrala mittfältet Banega gör det bra i Sevilla, men är heller inte särskilt snabb och de har inte dominerat några matcher egentligen. Mot Kroatien syntes det som mest tydligt då Modric och Rakitic kunde göra precis vad de ville mot ett långsamt centralt mittfält.

Även Frankrike har ett enormt övertag mot Argentina på det centrala mittfältet, även om det kanske inte är riktigt på samma nivå som Kroatien. Paul Pogba har en högstanivå som är en av världens bästa i den positionen, men han är alldeles för ojämn och har varit det sedan flytten till United. Även i VM har han blandat och gett men om Frankrike ska slåss om VM-guldet krävs det att han presterar på topp i samtliga matcher i slutspelet. Bredvid Pogba hittar vi säkerligen Kante, den hårt arbetande mittfältaren som till vardags spelar i Chelsea. Kante besitter inte samma offensiva spetskvalitéer som Pogba, men defensivt är han ett geni. En central mittfälts-rond mellan Pogba och Kante mot Mascherano och Banega kan bara sluta på ett sätt.

Får vi se ett mer offensivt Argentina?

Tränare Sampaoli har fått mycket kritik för hur han balanserar sitt lag. Laget styrka ligger i offensiven och där finns fyra offensiva pjäser av världsklass; Lionel Messi, Agüero, Dybala och Higuain. Trots detta har inte mer än två av dessa fått chansen samtidigt från start. Det hade varit möjligt att spela Messi som ytteranfallare för att få plats med två av de andra pjäserna. Hur Sampaoli tänker mot Frankrike återstår att se. Det kanske inte ens är han som bestämmer uppställningen om man ska tro ryktena som cirkulerat i media den senaste tiden?​​​

Deschamps lär göra en del förändringar!

Eftersom det luftades en hel del spelare mot Danmark lär det inte bli samma uppställning mot Argentina. Det centrala mittfältet är givet med Pogba - Kante men frågan är hur laget ställer upp i offensiven? Mbappe, Griezmann och Dembele var den offensiva trion mot Australien medan Giroud har startat de två senaste matcherna. Även Lemar och Matuidi har fått chansen i de offensiva positionerna.

I backlinjen ha det varit mer konsekvent och samma backlinje har startat samtliga matcher detta VM. Varane och Superman Umtiti lär fortsätta bilda mittlås mot Argentina, med Pavard och Hernandez som ytterbackar. Djibril Sidibe kan dock ta platsen istället för Pavard i kvällens match. I buren vaktar såklart Hugo Lloris! En som inte spelar är Benjamin Mendy på grund av skada!

Förutsättningar och Fun Facts

* Lagen har aldrig mötts tidigare i en slutspelsmatch i VM.
* Däremot har de mötts två gånger på 32 år i träningsmatcher, Argentina har vunnit båda.
* Matchen är den första i detta VM som spelas mellan två världsmästare.
* Senaste gången Frankrike förlorade mot ett sydamerikanskt lag i VM var 1978 mot just Argentina.
* Detta blir Deschamps 80:e match som förbundskapten för Frankrike.
* Argentina har tagit sig till minst kvartsfinal 13 VM i rad, med ett undantag år 2002!
* Frankrike har aldrig förlorat den fjärde matchen i VM, på sex försök.
* Pogba kommer ha en mäktig frisyr.
* Domare är A. Faghani och spelplatsen är Kazan Arena.