På tisdagskvällen spelas den första EM-semifinalen mellan Italien och Spanien. I den här artikeln får du bland annat förväntade startuppställningar samt utvalda odds inför matchen.

Det är två stora fotbollsnationer som möts på tisdagskvällen kl 21.00 på Wembley, och det är också en upprepning av EM-finalen från 2012. Då slog spanjorerna italienarna med 4-0 i en final där det var en tydlig klassskillnad. Mycket har hänt sedan dess, och det finns förmodligen bara fyra spelare från finalen 2012 på planen på tisdag. De fyra spelarna är Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Sergio Busquets och Jordi Alba.

Båda nationerna spelade i fredags. Först säkrade Spanien semifinalplatsen efter en dramatisk match mot Schweiz, som avgjordes på strafar. Här var schweizarna kassa och lyckades bara få in bollen bakom Unai Simón en gång. Spanjorerna saknade skärpa i denna match. De brände två straffar, men Mikel Oyarzabal säkrade den spanska semifinalbiljetten med sitt mål från 11-meterslinjen.  

Italien å andra sidan spelade en UTMÄRKT kvartsfinal mot Belgien i München. Här stod Gianluigi Donnarumma för en bländande insats av världsklass med sina räddningar. Italien vann matchen med 2-1, de italienska målen petades in av Nicolò Barella och Lorenzo Insigne, medan Romelu Lukaku stod för det belgiska målet.

Odds på Italien - Spanien

Nedan hittar du de högsta oddsen inför Italien - Spanien. Matchen har avspark klockan 21.00 och spelas på Wembley i London. Vill du se matchen på TV kommer den visas på både SVT-kanalerna och TV4. Vill du livestreama matchen går detta att göra hos ViaPlay.

1X2: Italien - Spanien Högsta odds Spelbolag
Italien 2,55
Spanien 3,25
Över/Under: Italien - Spanien Högsta odds Spelbolag
Över 2.5 mål 2,30
Under 2.5 mål 1,70
Båda lag gör mål: Italien - Spanien Högsta odds Spelbolag
Ja 2,00
Nej 1,90
Målskytt: Italien - Spanien Högsta odds Spelbolag
Ciro Immobile 3,10
Álvaro Morata 3,50
Gerard Moreno 3,80
Ferran Torres 4,35
Lorenzo Insigne 4,35
Pablo Sarabia 4,50
Federico Chiesa 5,00
Dani Olmo 5,40
Jorginho 8,50
Nicolò Barella 9,00
Pedri 11,00
Marco Verratti 18,00

 Jämför odds inför Italien - Spanien i vårt matchcenter!

Svenska bettingsidor tror på en mycket jämn match i den första EM-semifinalen. Om du tror på en italiensk vinst under ordinarie tid kan du få oddsen 2,55 på detta hos Unibet*. Spansk seger under ordinarie tid ger odds 3,25 hos Bet365*.

Båda nationerna har vunnit på förlängning i knockout-fasen, men för italienarna enbart i åttondelsfinalen mot Österrike. Spanien har spelat 120 minuter fotboll i båda sina playoff-matcher hittills.

"Italien är knappa favoriter"

Vi har pratat med den svenska Eurosport-journalisten Siavoush Fallahi, som precis som spelbolagen tror på en jämn match.
- Jag tycker att det ser ut att bli en jämn match mellan två stora lag. Jag vill utse Italien till favoriter eftersom jag tycker att de har sett bättre ut i defensiven under turneringen. Spanien har varit i trubbel flera gånger i turneringen till skillnad från Italien som har sett imponerande ut hela vägen och jag tror att de är knappa favoriter att vinna, säger Siavoush Fallahi till Betting.se.

Italien har släppt in näst minst mål i turneringen och de gick igenom gruppspelet utan att släppa in ett mål. Italienarna har släppt in två mål totalt i turneringen, medan Spanien har släppt in fem mål.  

Italien har vunnit sinnessjuka 32 matcher i rad, så förtroendet för Mancinis trupp är enormt. Vi måste gå hela vägen tillbaka till den 10 september 2018 för att hitta det senaste italienska nederlaget, och här förlorade de med 1-0 mot Portugal. Spanien har inte tappat på 13 matcher i rad, men de har spelat oavgjort i tonvis av matcher sedan dess. Åtta av deras senaste 13 matcher har slutat oavgjort efter ordinarie tid.

Spanjorerna har varit svåra att sätta fingret på i detta EM. De började dåligt med två oavgjorda matcher i de två första gruppmatcherna. Efter det slog de Slovakien med hela 5-0, och de hade också kvartsfinalen mot Kroatien under kontroll under större delen av matchen, men ändå kastade de en 3-1 ledning till slut. Under den förlängda speltiden körde de dock relativt säkert hem efter två fantastiska mål av Morata respektive Oyarzabal.

Mot Schweiz hade de massor av chanser, men den sista skärpan saknades och spanjorerna lyckades inte dra nytta av det faktum att de var en man i ledningen från 77: e minuten till Michael Olivers avblås i extra tid. Det bör dock nämnas att Yann Sommer i det schweiziska målet stod för en fantastisk strid.

Tisdagens semifinal är det första mötet mellan de två lagen sedan 2017, där de möttes i VM-kvalet. Då vann Spanien 3-0, medan mötet i Turin året innan slutade 1-1.

Spanien och Italien möttes också i utslagsfasen under senaste EM i Frankrike, och då blev italienarna segrande i åttondelsfinalen med en 2-0-seger.

Förväntade startelvor

Italien: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson - Verratti, Jorginho, Barella - Chiesa, Immobile, Insigne

Spanien: Simón - Azpilicueta, Laporte, Torres, Alba - Koke, Busquets, Pedri - Torres, Morata, Olmo