Det är dags att gå in lite på djupet hur en oddssättare resonerar sig fram till de odds som kunderna får möjligheten att betta på? Observera att det inte finns någon direkt mall som alla går efter, det här är ett hantverk som är högst individuellt skulle jag efter mina erfarenheter säga. Så det finns säkert en hel del där ute som kanske går efter en annan process än vad jag lärt mig att finna effektiv. Arbetssätten är också väldigt baserade på vilken approach spelbolaget vill ta i sin position från startodds till slutodds.

Förberedelsen - grundarbetet?

Det här är en fråga som jag och säkert andra oddssättare fått ett hundratal gånger genom åren av vänner eller andra personer man träffat. För när man presenterade sig som oddssättare så brukade de flesta nyfiket haja till och ställa motfrågor. Det är inte direkt världens vanligaste yrke, utan även ett yrke där det ligger lite myt och mystik bakom. Egentligen är det nog inte speciellt många som ens vet att det finns människor som har i sin roll att "sätta ut siffror" för att andra ska kunna betta/tippa på matcher eller tävlingar.

  • Steg 1: Det här skulle jag kalla grundarbetet ett stort engångsjobb inför varje säsong och liga måste göras. Ju grundligare och noggrannare du är, desto enklare kommer du ha att revidera under säsongens gång och förhoppningsvis är du också mer träffsäker i inledningen av en säsong.

- Det finns alltid olika varianter av program att jobba i, men excel har varit det sätt som jag funnit som en enkel och bra lösning. Har jobbat med kollegor som är oerhört duktiga att bygga fram hur ett exceldokument bäst anpassas för oddssättning, med alla dess variabler och statistik.

- Samla in all data från föregående säsong (och ju längre du jobbat specifikt med den ligan/sporten så samlar du på dig bra med historik att bygga vidare på) resultat, startodds/slutodds för ett eller ett par referensbookies (ex Pinnacle) tabeller, totalt, hemma och borta. Målsnitt totalt, hemma och borta, även halvtid om det är av intresse. Snittpoäng per match. Seriens totala målsnitt, hemma och borta. Laguppställningar/truppstatistik för säsongen som varit, matcher, mål, assist, poäng, varningar, avstängningar och mv-statistik.

På så sätt har du väldigt mycket data att tillgå på ett enkelt sätt som underlättar t.ex att gå igenom odds när lagen möttes förra säsongen, eller om matcherna lagen emellan varit målrika/målsnåla.

Truppanalys

  • Steg 2: Truppgenomgång av samtliga lag i befintlig liga. Ingår även till viss del i grundarbetet. Lista nyförvärv och förluster, se om de nya spelarna matchar de som försvunnit i t.ex poängproduktionen. Rangordna spelarna efter hur viktiga de är för sitt lag och även göra den förväntade "bästa startelvan" eller sätta ihop 3-4 troliga femmor om det är hockeylag. Detta är av vikt när du ska avgöra betydelsen på de skadade/avstängda spelare för respektive lag. I trupp genomgången ingår även att samla in information från de kontakter du har för en specifik serie, tränare, spelare, sportchef, någon i organisationen eller en supporter som du vet har bra koll på sitt lag och kan förmedla det "nyanserat"!

Ranking

  • Steg 3: Ranking och grundstyrka av lagen är precis vad det låter som, en grundranking av alla lagen i serien. Baseras till en stor del av fjolårets tabell, men givetvis också på hur lagen förstärkt/förluster av spelare eller tränare. Det ska även läggas in om ett lag aviserat att förstärka under säsongens gång eller om ett lag dras med ekonomiska problem som kan få konsekvenser under en säsong. Samt om lag har långtidsskador på viktiga startspelare. Värdera också hur viktig tränaren är för laget, i form av spelsystem (nytt/förankrat) och/eller tidigare meriter. Vad är tränarens filosofi helt enkelt.

Väldigt ofta är det svårt att sätta ett lag på en specifik placering i en förväntad tabell, och då är det lättare att använda sig av olika kluster för att bedöma lagens styrka. Ex Rank 1-2, 3-4, 5-6, 7-10 osv. det är beroende på hur jämn eller ojämn man förväntar sig att tabellen ska bli. Ex kan Lag 1 vara så väldigt klara favoriter på förhand att de inte ska vara rankat annat än 1a (eller klart sämst och då rankas sist) medan utmanarna är svårbedömda inbördes så vi sätter de i ett kluster på Rank 2-5. Det får bli högst individuellt och ligabaserat.

Grundkapacitet eller styrketal som används som definition, det är en procentuell värdering av hur bra ett lag är i förhållande till de andra lagen i serien. Att sätta styrketal är det absolut svåraste momentet, här gäller det att systematiskt arbeta sig fram till hur stor skillnaden ska vara mellan t.ex Lag 1 och Lag 12. Styrketalen används senare för att få fram matchoddsen. Fördelen är att när man väl gjort en säsong med styrketal och ska gå vidare till kommande säsong är det lättare att få en överblick av vad fjolårets styrketal genererade för utgångsodds, det är i alla fall min erfarenhet.

Ligastatistik

  •  Steg 4: Ligastatistik avslutar det stora grundarbetet och förberedelserna inför en säsong. I det här steget tar du fram antalet hemmasegrar, oavgjorda matcher samt bortasegrar i % historiskt sett. Här är det också viktigt hur olika säsonger sett ut, hemmaplansfördel, målsnitt, kryssfrekvens. Jag har ingen regel för hur långt tillbaka man behöver gå historiskt, ju färre matcher på en säsong desto mindre data att utgå ifrån, men för egen del har jag nog försökt att använda mig av minst 3 säsonger bakåt i tiden och upp till 5 säsonger historiskt. Alla säsonger är trots allt unika.

Då kommer vi få en överblick hur "hemmabaserad" serien är, dvs hur mycket skiljer det i styrka/% på hemmaplan, vilket i sin tur ger oss ett utgångsodds för 1 X 2 om två helt jämna lag möts. Exempel för en serie (fotboll) baserat på 3 säsonger bakåt i tiden: Hemmasegrar 46,8% Oavgjorda 21,11% Bortasegrar 32,09% ger oddsen 2,14-4,74-3,12 på 100%. Beroende på vilket återbetalningsprocent som bookmakern erbjuder tar du respektive odds * återbetalnings% för att få bookmakerns förväntade utgångsodds av jämna lag. I det här fallet är det nästan 15% hemmaplansfördel för den här ligan. 

Matchodds

  • Steg 5: Matchoddsen sätts sedan utifrån all den statistik, ranking och styrketal man fått fram i det stora grundarbetet. En viktig del att ta med när matchoddsen sätts är också formen på lagen, senaste matcher brukar väldigt väl indikera hur lagen mår, och allra bäst är det förstås om du sett båda lagen nyligen. Styrketal-Grundranking-Form-Målsnitt-Motivation-Tidigare odds-Avbräck-Historik-Väder (om utomhus) OCH Marknadens intentioner är i stort den ordningen man kan gå efter. Kan säkert lägga till någon parameter här med om det är annat än fotboll eller ishockey som ska värderas. Själv så har jag lagt ganska lite vikt vid historik/inbördes möten om det har skett stora förändringar i lagen sen senast, men för t.ex SHL eller andra ligor där lagen möts fler än två gånger per säsong är det av större vikt att se hur matcher mellan lagen under säsongen sett ut.

Marknadens intentioner är något som kommit in på senare tid, när det finns väldigt många bookmakers att välja på. Det här ska vi gå in på lite mer i kommande artiklar!

För de allra flesta bookmakers gäller att om målsnitt och 1X2-oddsen räknats fram, så följer resterande speltyper med av automatik, baserat på målsnittet i matchen och 1X2-oddsen. Oddssättning sker nu för tiden antingen manuellt eller på automatik. Det här var den traditionella oddssättningen,  som sker manuellt och är väldigt mycket av ett hantverk och bygger på bra grundarbete och statistik. 

Frågan vi får ställa oss är hur länge hantverket för att sätta odds kommer finnas kvar?

I kommande artiklar går vi igenom svårigheter och att följa marknaden bland annat. Häng med!

Stefan/ @stellanovicz