Att tänka på när man spelar på ishockey

Hockey är en sport som enligt många är oerhört underhållande på grund av de höga tempot och ständigt händelserika innehåll. Sporten är i princip bara stor i Norden och Kanada. I USA tar andra sporter som basket, baseball och amerikansk fotboll upp det mesta av intresset. Men med det sagt är drar sporten fortfarande mycket publik även i USA.

Det finns mängder av olika hockeyligor, och spelet i de olika ligorna skiljer sig mycket åt varandra. Hockey är en svårt sport att oddsa på och med denna guiden kommer du förhoppningsvis få en hel del hjälp på traven.

SHL, NHL, KHL, vad är det för skillnad?

Hockeyn spelas på samma sätt i alla stora ligor, det som skiljer ligorna åt är nivån. Dessa tre är de största och bästa ligorna i världen. NHL (National Hockey League) spelas i Nordamerika, SHL (Svenska Hockey Ligan) spelas i Sverige och KHL (Kontinental Hockey League) spelas till största delen i Ryssland. Den sistnämnda ligan håller på att expandera och fler länder har visat intresse för världens näst bästa liga.

SHL är en defensiv liga så räkna med många målsnåla matcher. Dessutom kan nivån på lagen skilja ganska mycket i vissa fall och i de matcherna kan givetvis resultatet rinna iväg.

NHL är en otrolig offensiv liga där resultat som 5-2, 6-1 och 4-3 inte alls är ovanligt förekommande.

KHL är lite utav en blandning, eftersom ligan är såpass omfattande är det svårt att sätta en stämpel på hela ligan vilket gör det till en av de mest svåroddsade ligorna.

Såhär spelar man hockey

Matcherna spelas 3×20 minuter vilket blir totalt tre perioder. En periodpaus varierar beroende på liga men är oftast på 18 minuter. Det innebär att en hockeymatch tar ungefär 2 timmar och 15 minuter. I Nordamerika tar dom lite längre tid för där har dom fler reklampauser.

Hockey spelar man med en hård, platt gummipuck som på isen får ett bra glid. Man har skridskor som är vasst slipade och skydd över stora delar av kroppen. Utrustningen väger runt 15 kilo. Dom som väljer att bli målvakter är ofta väldigt speciella och lite udda. Ett bra ord för att beskriva en hockeymålvakt är kuf.

Efter varje period byter målvakterna sida men man har kvar samma bås. I ett lag är man ungefär 25 spelare totalt och på match brukar man vara runt 20 st som är ombytta. Man spelar fem mot fem och utvisningar resulterar i en man mindre i spel och två minuters utvisning.

team_sweden640

Såhär spelar man på hockey

Att kunna spela på hockey behöver inte vara så svårt som det kanske känns. Har man bra koll, kollar statistik och lägger ner lite tid får man sig enkelt en bra uppfattning om hur läget i respektive lag ser ut. Skulle du vilja få hjälp med att komma igång kan du alltid läsa våra speltips som uppdateras varje dag här.

Håll koll på lagens nyckelspelare som du tänkt spela på. Hur har de presterat de senaste matcherna, hur har laget presterat i numerärt underläge? tidigare möten? Det finns mycket statistik som kan hjälpa dig otroligt långt. Att spela på magkänsla är inte fel, men att verkligen känna sig helt säkert och ha statistik som backar ens spel kommer göra att du vinner mer än vad du förlorar. Något som är viktigt att ha i åtanke när man spelar på hockey är att alla lag i de höga serierna kan vinna mot alla lag.

Målvakter är A och O

Att på förhand veta vilken målvakt som ska stå är inte alltid en självklarhet. Men informationen hittar du om du bara anstränger dig lite. Anledningen till att det är så viktigt att veta vilken målvakt som står är för att det kan ändra hela oddset. Låt säga att du spelar på Frölunda och du förväntar dig att Lasse Johansson ska vakta kassen. Lasse som är en målvakt som släpper in lite mål och är stark på hemmaplan. Därför har du spelat på att just i denna matchen kommer det bli under 3,5 mål. Men istället visar det sig att Johan Gustafsson ska stå. Och han har haft en lite tuffare säsongen och släppt rätt många puckar bakom sig. Då känns inte det oddset alls spelvärt. Att därför ha koll på detaljer i båda lagens trupper är en helt klart stor fördel som man verkligen inte borde tacka nej till.

Varför ska man spela på hockey?

Ja det är sant att hockey är en ganska oförutsägbar sport, men det är just det som är charmen. Dessutom belönar den de som tar sig tid att kolla statistik med mera innan man lägger sina spel. Dessutom så är en hockeymatch spännande i 60 minuter. Till skillnad från en fotbollsmatch som kan vara spännande i 34 minuter och sedan en pina resterande 56 minuterna.