Det var under torsdagsmorgonen förra veckan som det Allsvenska stormötet mellan IFK Göteborg och AIK fick ställas in på grund utav misstankar om matchfixning. Fallet växer sig nu än större när svensk media fått tillgång till den svenska polisens utredningar, som visar att minst sex spelare i Allsvenskan är involverade i matchfixning.
''Jag vet att spelare i Allsvenskan har regelmässig kontakt med matchfixare. De umgås med dem, och de lever i samma värld som dem. Det är extremt svårt att påvisa att det ifrån detta rör sig om matchfixning, det är detta som är det stora problemet,'' säger SVT's journalist Magnus Svenungsson till SVT. Han arbetar för Uppdrag Granskning som är ett undersökande program, där han framförallt följt utvecklingen av matchfixning.
''Ett exempel är den Allsvenska spelare som kom hem efter en träning och möts av att en matchfixare sitter i hans trappuppgång in till huset. Det är en verklighet spelarna lever i,'' säger Magnus Svennungsson till SVT.
Enligt journalisten finns det minst sex spelare i Allsvenskan som är iblandade i matchfixning.
''Det är inte otänkbart att den siffran är ännu större,'' säger en politiker till Dagens Nyheter enligt Aftonbladet.
Tidigare AIK-stjärna involverad
Enligt Aftonbladet så berättar flera källor, oberoende av varandra, att en spelare från AIK blev uppringd av en tidigare stjärnspelare från AIK med uppmaningen om att träffas. Vid mötet hade den tidigare AIK-spelaren tagit med sig några andra som direkt framhöll kravet om matchfixning.
Spelaren blev erbjuden ett miljonbelopp samtidigt som vissa hot framfördes och valde därefter att berätta om händelsen. Polisen vill inte uttala sig till Aftonbladet då de är igång med en utredning i fallet.
Enligt Magnus Svennungsson från SVT så är knappt 50 spelare misstänkta för matchfixning i Sverige:
''Vi har också tagit del av UEFA:s lista där det är 43 svenska elitfotbollsspelare, främst från Superettan, som är misstänkta för matchfixning,'' säger journalisten till SVT.
Sedan 2012 är 40 fotbollsmatcher i Sverige anmälda för matchfixning, varav de flesta är i lägre divisioner, skriver Aftonbladet.