Vad innebär det nya formatet i Champions League som träder i kraft till säsongen 2024/25? Betting kommer i den här artikeln förklara allt om det nya konceptet i världens största klubblagsturnering med förändringarna som sker från antal lag till upplägg och struktur. Vi ser fram emot en ny spännande tid med nytt champions league format och hoppas CL utvecklas ytterligare i rätt riktning!

Spela på Champions League hos Expekt!

Champions League har genomgått några ordentliga förändringar inför säsongen 2024/25. Antalet matcher i det nya formatet ökar från 125 till 189.

Gruppspelsfasen kommer nu att slutföras i slutet av januari istället för december, medan det kommer att finnas veckor som uteslutande ägnas åt Champions League i fotbollskalendern där inga andra europeiska tävlingar spelas.

Så förändras Champions League med det nya formatet 2024/25?

Den 17 september 2024 går vi in i en ny era av Champions League med ett helt nytt koncept. Vi inleder här med att gå igenom vilka förändringar som sker till den kommande CL-upplagan jämfört med det vi nu haft under väldigt många säsonger.

Champions League 2024/25 format börjar med att ändra antal lag från tidigare 32 till numera 36. Istället för det gruppspel vi sett kommer det nu istället bli ligaspel där samtliga 36 lag kommer placeras in i samma ligatabell.

Nästa stora förändring är att varje lag kommer spela minst 8 matcher, jämfört med 6 som det var innan. Ingen dubbelmöten har vi att se fram emot nu, nej nu spelar alla mot 8 olika motståndare.

Motståndare lottas innan turneringen där det blir två lag från två olika seedningspotter. Fyra hemmamatcher och fyra bortamatcher är det som rättvist gäller för samtliga lag.

Då det utökas till 8 matcher gör att Champions League kommer spelas under vintern och en bit in på 2025 där vi tidigare hade ett längre break. Slutspelet kommer dock starta som vanligt i början av våren.

Champions League utökas till 36 lag

Vi har sett det hända i såväl VM som EM men nu alltså även i Champions League som får fyra nya lag som tillskott. Här går vi igenom hur de lagen kvalar in till turneringen.

I kvalet ser vi dock inte samma stora förändringar som i huvudturneringen. Att 36 lag nu får plats betyder med andra ord att det finns fler platser att knipa och större chanser bland lagen där ute att nå hela vägen fram.

De stora europeiska ligorna har i vanlig ordning ett gäng direktplatser till CL, medan de lägre rankade ligorna (bland annat Allsvenskan) måste lösa plats via kval.

Positivt för våra svenska lag är att de regerande mästarna får chansen att kvala in i "mästarspåret". Det här betyder att man endast kan stöta på motstånd från andra mindre ligor. Ingen risk att möta lag från stora fotbollsnationer redan i kvalet alltså.

Två fallskärmar finns i kvalet till Champions League. Vid förlust får man prova på kvalet till Europa League och skulle det även bli förlust där väntar en chans till Conference League.

Champions League byter från gruppspel till liga

Vi säger hej då till gruppspelet med fyra lag och dubbelmöten. Istället välkomnar vi ett nytt ligasystem i Champions  League där varje lag nu ska stöta på 8 olika motståndare som sedan summeras i en och samma ligatabell.

Som tidigare nämnt betyder det här att varje lag får spela minst 8 matcher jämfört med tidigare 6. Lottningen till ligan är något som kommer skilja sig mot tidigare grupplottning eftersom samtliga 36 lag nu tillhör samma ligaspel.

Något som kommer lottas är spelschemat där man ska få fram vilka 8 olika motståndare varje lag kommer möta. Den här lottningen kommer digitaliseras och inte skötas som tidigare när vi såg profiler plocka bollar ut skålarna.

Beroende på vilken rankingpoäng varje klubb har så delas man in i någon av de fyra olika seedningsgrupperna. Högre poäng och högre seedning gäller såklart.

Det blir alltså 9 lag i varje seedningspott som ska lottas att möta två lag från övriga seedningspotter. Det blir som sagt bara enkelmöten,  Varje lag kommer att ha en hemmamatch och en bortamatch mot lag från de fyra olika seedningspotterna. Totalt blir det alltså åtta matcher per lag, fyra hemma och fyra borta. 

Fler matcher för alla lag

Några punkter vi verkligen inte kan klaga på gällande det nya formatet champions league är att vi kommer få avnjuta fler matcher under en utökad period.

36 lag istället för 32 som gör att vi nu även kommer få se CL-fotboll under vinterperioden. Det tidigare långa uppehållet mellan december-februari är nu borta. Medan de andra cuperna är i vila så spelas Champions.

Champions League-slutspelet – kommer formatet påverka?

Poängräkningen i det nya CL-konceptet går till på exakt samma sätt. En poäng för oavgjort, tre för seger och såklart 0 för förlust. I slutspelsfasen blir det dock andra puckar:

  • Lag 1-8 tar sig vidare till åttondelsfinal
  • Lag 9-24 möts i ett slutspels playoff och möter något av lagen som hamnat mellan plats 1-8.
  • Uttåg i liga eller slutspelsfasen betyder spel i Europa över för denna gång
  • Man kan ej flyttas ned till Europa League under pågående säsong. När man är utslagen från Champions League är det alltså över med spel i Europa.

Om fler lag hamnar på samma poäng i ligatabellen gäller följande:

  1. Målskillnad
  2. Flest gjorda mål
  3. Flest gjorda mål på bortaplan
  4. Flest vinster
  5. Flest bortavinster
  6. Motståndarnas sammanlagda poäng
  7. Motståndarnas sammanlagda målskillnad
  8. Motståndarnas gjorda mål
  9. Lagets röda (3p) och gula kort (1p)
  10. Klubbkoefficienten (rankingen)

Kommer formatet ändras för Europa League och Europa Conference League?

Formatet för Europa League och Europa Conference League förändras exakt som till det vi ovan gått igenom för Champions League. Det blir alltså inget gruppspel i någon av de europeiska turneringarna längre som samtliga även växer från 32 till 36 lag.

Hur har formatet för Champions League förändrats sedan starten?

UEFA Champions League bildades 1992 efter att tidigare gått under namnet "Europacupen". Vad som skiljdes åt i tävlingsuppläggen var att tävlingen gick från enbart utslagningsfas till att spelas med grupper efterföljt av finalspel.

Med åren utvecklades formatet gradvis där vi först endast såg ett lag (ligavinnaren) till att som mest inkludera upp till fem lag från en nation. Fotbollen var den form av populärkultur som förenade Europa och tävlingens utveckling kan ses i ljuset av den ökande europeiska integrationen. Både Maastrichtfördraget och Europeiska enhetsakten undertecknades 1992.

Tack vare globaliserande krafterna i form av tv och kommersialisering växte CL i rask takt och är nu den överlägset största klubblagsturneringen.

1998 uppstod hotet om en europeisk Super League. UEFA svarade med att öka antalet Champions League-klubbar till 32. Två år senare bildade fjorton av de rikaste klubbarna en egen lobbygrupp, "G-14" (som senare utökades till 18 klubbar), för att sätta press på UEFA och FIFA att ytterligare öka deras andel av intäkterna från Champions League och VM-slutspelet.

Denna utveckling började förändra den europeiska fotbollens landskap. Över hela Europa utvecklades en växande klyfta i de inhemska ligorna mellan de superrika klubbarna som ständigt spelade i Champions League och som i allt högre grad betraktade sig själva som varumärken, och mindre som klubbar.

Bäst odds och spelbolag för "nya" Champions League

Här listar vi några bettingsidor med svensk licens som erbjuder massvis med marknader och höga odds på Champions League.

Gratisspel upp till 1500 kr!

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Support dygnet runt
Bra utbud på inhemska ligor
Generös välkomstbonus
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Inga omsättningskrav på vinster eller insättning.

Ytterligare villkor:

18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Min insättning 100 kr, bonus upp till 1500 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds.Tillgänglig från 05/12/2023 00:00. Regler & villkor här. stodlinjen.se. Spelpaus.se. Spela ansvarsfullt. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.


Villkor och krav:  Referera till Expekt för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

500 SEK freebet

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
500 kr freebet i välkomstbonus!
Bäst i mobilen
Hög trovärdighet
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Innan uttag kan göras måste vinsten från gratisspelet omsättas en gång.

Ytterligare villkor:

18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Min insättning 100 kr, bonus upp till 500 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Oddsboost på 2.00, max insats 500 kr, max vinst 1000 kr. Erbjudandet gäller fr.o.m 2024/01/17. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.


Villkor och krav:  Referera till LeoVegas för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

100% upp till 500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Upp till 500 kr i välkomstbonus!
Bra utbud och odds
Smidiga utbetalningar
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 6.00x insättning och bonus till minsta oddset 1,80.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 6000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Ytterligare villkor:

+18. Välkomstbonus gäller nya spelare. Min. insättning 100 kr, maxbonus 500 kr - 6x omsättning (bonus+insättning), Min. odds 1.8. Giltig i 60 dagar. Se fullständiga regler & villkor på comeon.com Spela ansvarsfullt. Välkommen till Spelpaus.se I Stödlinjen för spelare och anhöriga


Villkor och krav:  Referera till ComeOn för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

+18. Välkomstbonusen gäller endast nya kunder vid första speltillfälle. Min insättning 100 kr. Max bonus 500 kr.


100% upp till 500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Modern layout
Stort utbud
Bra betalningsmetoder
Generös bonus
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 12.00x bonus till minsta oddset 1,80.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 6000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Villkor och krav:  Referera till Lyllo Casino för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

FAQ Nya formatet Champions League  

Få svar på de vanligast ställda frågorna om nya formatet för Champions League.

Hur många lag spelar i Champions League 2024/25?

Champions League utökas från 32 till 36 lag säsongen 2024/25.

Hur många matcher spelar varje lag i Champions League 2024/25?

Varje lag kommer spela minst 8 matcher (tidigare 6) i Champions League 2024/25.

När drar ligan igång för Champions League 2024/25

Det nya ligaformatet i Champions League inleds den 17 september 2024.