Vårens grussäsong är avslutad och spelarna på touren gör sig redo för grästennis. Underlaget är speciellt och det är bara spel i ett par veckor innan det är dags för Wimbledon. Vi tog ett snack med tennisexperten David Thorstensson, som delar med sig av speltips här på sajten, för att höra vad man som bettare ska tänka på när det gäller just grästennis.
David, hur skiljer sig grästennis gentemot andra underlag rent tennismässigt, vilka är den stora skillnaderna skulle du säga?
– Hur skiljer det sig inte? Det är väl frågan. Jag älskar grästennis, jag verkligen älskar det, men jag brukar alltid säga att gräs inte överhuvudtaget lämpat för att spela tennis på och det är sanningen. Om man inte spelat tennis på gräs tidigare och någon fick idén idag hade man bara skrattat åt personen. Varför spela på ett underlag som motverkar bra spel och där bollen studsar snett stup i kvarten liksom?
– Den största skillnaden är väl egentligen sättet att röra sig. Man måste tassa ovanpå grässtråna snarare än att dunka ner fötterna i marken som man gör på andra underlag. Sen gynnas förstås offensivt spel rent allmänt då bollen studsar lägre och det är bra mycket svårare att försvara sig ute i hörnen på alla sätt.
När det gäller att spela på grästennis, rent bettingmässigt, är det något särskilt man ska tänka på gällande till exempel livespel?
– Att serven betyder mycket mer på gräs än på andra underlag är väl det absolut viktigaste skulle jag säga och då egentligen inte mest för servekanonerna. De klarar sig på andra underlag också, att serven biter ännu lite bättre på gräs spelar inte så stor roll. Det är snarare de spelare som har en riktigt bra serve, men inte är utpräglade servekanoner, som gynnas på servefronten.
– En spelare som normalt inte är en servekanon kan bli till servekanon på gräs. Så ja, spelar man live ska man ha koll på det. Ett break på gräs är mycket mer värt än ett break på hardcourt och otroligt mycket mer värt än ett break på grus.
Vilka spelare skulle du säga gynnas extra mycket av underlaget?
– Intressant det där. Historiskt sett har det varit de som servar bäst och trivs bäst med att gå på nät. Så är det fortfarande till viss del, men det har ändrats lite. De senaste åren är det många lite mindre spelare som utvecklats till grässpecialister. Spelare som är lätta i kroppen och därmed kan röra sig på ett smidigt sätt utan att påverkas negativt av att gräset är lite slipprigt.
– Att man är lite mindre kan också vara en stor fördel när det gäller att hantera bollar som studsar väldigt lågt vilket är standard på gräs. Även spelare som spelar utan särskilt mycket överskruv i slagen gynnas.
– Raonic, Isner, Karlovic, Anderson, de där storservarna, de gynnas ju. Federer förstås, tidernas mest vinstrika spelare på gräs. Men på senare i år som sagt också knattar som exempelvis Mannarino som är en medelmåtta på alla andra underlag, men på gräs blir han näst intill en toppspelare.
Vilka spelare missgynnas?
– De extremt defensiva spelarna klarar sig aldrig bra på gräs. Det går inte att enbart försvara sig och lyckas i grästennis, det går aldrig att komma ifrån. Det är för svårt att försvara sig ute i hörnen för att det ska fungera.
– Så utpräglade grusspelare, de är sällan bra på gräs. Nadal har jobbat runt det där och är faktiskt rätt bra gräs. Av toppspelarna missgynnas Thiem och Wawrinka brutalt. Kraftfulla spelare som har stora svingar och vill mala ner sitt motstånd, det är själva motsatsen till hur man ska lyckas på gräs.
Till sist, du är just nu uppe och nosar på rekordnotering gällande antal vunna units på dina speltips. Vad är förklaringen?
– Jag såg faktiskt precis att jag sprängt rekordet efter att ha satt 13 matcher i rad tror jag det var. Förklaringen är mycket enkelt. Jag hade en jättesvacka precis och rasade nästan 200 units på kort tid. För en person som gör det här privat på sin fritid skulle det kunna vara katastrof och påverka hela livet vilket gör att man börjat misstro sig själv och kanske ändrar på det man gör bäst.
– Jag har tennis som mitt jobb och spelar inte själv på matcherna vilket medför att jag inte påverkas mentalt av svackor. Jag vet att jag är väldigt duktig på det här, och därmed påverkas inte mitt sätt att arbeta. Jag är duktig, men min stora styrka är att jag klarar av att hela tiden analysera matcher på ett nyktert sätt, även när resultaten gått emot en tid, och det är nog det som gör att jag alltid studsar tillbaka och i längden hela tiden klättrar resultatmässigt.